Wie moet een tractor rijbewijs halen?

Iedereen die op een tractor wil rijden moet een T-rijbewijs halen. Bekijk ook waarom het tractor rijbewijs verplicht is. Voor wie al een tractorcertificaat of een 'regulier' B (of zelfs C) rijbewijs heeft, gelden er verschillende overgangsregelingen. Voor mensen die het rijbewijs nog moeten behalen, bieden wij opleidingspakketten aan voor theorie en praktijk.

Rijbewijs B van vóór 1 juli 2015

Wie een rijbewijs B heeft met een afgiftedatum van vóór 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar oud is, krijgt bij de eerstvolgende verlenging van zijn of haar rijbewijs het rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig, deze overgangsregeling stopt dan ook op 1 juli 2025. Vanaf dat moment wordt het tractor rijbewijs niet meer automatisch bijgeschreven, maar zal ook iemand van ouder dan 18 jaar met een B rijbewijs apart examen moeten doen voor het tractor rijbewijs.

Wie op zijn zeventiende rijbewijs B heeft gehaald moet dus nog even tot zijn 18e verjaardag geduld hebben, of apart examen doen, wil hij een tractor rijbewijs halen. Voor het vrachtwagenrijbewijs geldt uiteraard hetzelfde als voor het B rijbewijs. Wie dit bezit en ouder is dan 18, mag tot de datum dat het rijbewijs verloopt, met dit rijbewijs legaal een tractor op de openbare weg besturen. Wie na 1 juli 2015 zijn C rijbewijs haalt, krijgt op het moment dat dat wordt bijgeschreven ook het tractor rijbewijs erbij.

Als je in het buitenland een tractor wilt besturen, zul je het rijbewijs voor die tijd moeten vernieuwen. Buiten Nederland geldt de overgangsregeling niet, maar ook bij deze vroege vernieuwing wordt het rijbewijs T bijgeschreven.

Rijbewijs tractor halen

Wel tractor certificaat, geen rijbewijs B

Voor wie wel een trekkercertificaat heeft maar geen B rijbewijs is er ook een overgangsregeling. Deze regeling duurt wel een stuk minder lang. Wie voor 1 juli 2016 zijn trekkercertificaat niet om heeft gewisseld voor een tractor rijbewijs, moet opnieuw examen doen. Het omwisselen van het trekkercertificaat naar tractor rijbewijs gebeurt bij de RDW. Via de site van de RDW kun je de aanvraag 'omwisselen trekkercertificaat' indienen.

Daarnaast moet bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid een Eigen Verklaring ingediend worden. Op basis van deze verklaring beoordeelt het CBR of je 'rijgeschikt' bent. Het kan zijn dat daarvoor een aanvullend onderzoek door een specialist nodig is, meer informatie hier over vind je op de site van het CBR. De beoordeling van de rijgeschiktheid kan tot wel vier maanden duren, wees dus niet te laat met de aanvraag. Als de RDW en het CBR je beide voor 1 juli 2016 positief beoordeeld hebben, kun je bij je eigen gemeente het tractor rijbewijs aanvragen.

Aanmelden voor het tractor rijbewijs

Kreeft verzorgt praktijkopleidingen voor het rijbewijs T op haar vestigingen in Drachten, Hardenberg en Hoogeveen. Voor groepen kan dit echter op iedere gewenste locatie in Nederland plaatsvinden. Via de website van Kreeft Opleidingen kunt u zich direct online inschrijven voor een van onze praktijk- of theorieopleidingen voor de tractor. Bij vragen over het behalen van het T-rijbewijs, kunt u ook direct online contact met ons opnemen.

*Verplicht