Waarom is het T-rijbewijs ingevoerd?

Sinds 1 juli 2015 is het tractor rijbewijs verplicht voor iedereen die een tractor wil besturen. De belangrijkste reden waarom het rijbewijs T is ingevoerd, is de verkeersveiligheid. Er gebeuren nog te veel ongelukken met LBT's en MMBS'en. LBT staat daarbij voor Landbouw- of Bosbouwtrekkers en MMBS voor Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid. In de praktijk komt dit meestal neer op dat wat in de volksmond gewoon een tractor genoemd wordt. In de meeste landen om ons heen was dit al verplicht, Nederland is één van de laatste landen in Europa waar het tractor rijbewijs is ingevoerd. De verwachting is dat het hiermee weer een beetje veiliger wordt op de Nederlandse wegen.

Tractor rijbewijs behalen

Uitzonderingen voor het tractor rijbewijs

Alle bestuurders van een LBT of MMBS die op de weg komen, zijn verplicht om in het bezit te zijn van een tractor rijbewijs. Bekijk ook de regelingen voor wanneer u al beschikt over rijbewijs B of rijbewijs C. Het tractor rijbewijs geldt voor alle LBT's en MMBS'en, behalve:

  • voertuigen die inclusief eventueel verwisselbaar voorzetstuk niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor vegen, winterdienst (sneeuw ruimen en gladheid bestrijden), maaien, onkruidbestrijding en hondenpoep verzamelen. Dit voertuig mag niet uitgerust zijn met een trekhaak of andere koppeling wat hem geschikt maakt om een aanhangwagen of verwisselbare machine mee te trekken;
  • heftrucks smaller dan 130 centimeter die geen aanhangwagen of machine trekken. Deze mogen direct rond het terrein van het bedrijf waar hij normaal werkzaam is ook zonder rijbewijs T bestuurd worden, ten behoeve van laden en lossen. Uiteraard moet de heftruckchauffeur wel geschoold zijn zoals beschreven in de ARBO-wet, deze wetgeving blijft onverminderd van kracht.

Aanmelden voor het tractor rijbewijs

Kreeft verzorgt praktijkopleidingen voor het T-rijbewijs op haar vestigingen in Drachten, Hardenberg en Hoogeveen. Voor groepen kan dit echter op iedere gewenste locatie in Nederland plaatsvinden. Via de website van Kreeft Opleidingen kunt u zich direct online inschrijven voor een van onze praktijk- of theorieopleidingen voor de tractor. Bij vragen over het behalen van het tractor rijbewijs, kunt u ook direct online contact met ons opnemen.

*Verplicht